Digital dentistry: The new state of the art
Nieuwe technologische innovaties hebben de tandheelkunde beïnvloed en verbeterd. Er zijn meer restauratie-opties beschikbaar voor een betere esthetiek en outcome. Een eenvoudige workflow, aangestuurd door artificiele intelligentie, zorgt voor voorspelbare resultaten.
Er zijn nieuwe manieren ontwikkeld voor effectieve en efficiënte communicatie tussen professionals en patiënten, en de patiëntervaring is verbeterd.
Het doel is om het type en de omvang van digitale innovaties te verkennen, de voordelen die ze opleveren voor tandartsen, onderzoekers, materiaalwetenschappers en studenten.

Contemporary treatment of the worn dentition: a multidisciplinary approach.

Hedendaagse behandeling van gebitsslijtage: een multidisciplinaire benadering.
Gebitsslijtage is een vaak onderschatte pathologie die tegenwoordig steeds meer patiënten treft.
Een veel voorkomende houding is om te wachten tot er meer schade optreedt, om vervolgens te moeten ingrijpen. Deze late interventie is echter verantwoordelijk voor een verdere degradatie van het oorspronkelijke gebit en een ingewikkelder en duurdere therapie.
Additieve tandheelkunde kan het alternatief zijn, gebaseerd op een vroege interventie met maximaal behoud van de tandstructuur.

Use of aligners in restorative dentistry.
Gebruik van aligners in de restauratieve tandheelkunde. Lite-tandheelkunde combineert twee eenvoudige procedures, aligner-behandeling en directe composietrestauraties. Tussen deze twee stappen kan gingivoplastie nodig zijn om een goede balans tussen roze en wit te geven of om de tanden te bleken.

Leerdoelen

  • Het leren digitale innovaties te verkennen en te beoordelen
  • Wanneer kan je het best beginnen met het behandelen dan een slijtage dentitie
  • Wanneer is het goed om aligners te gebruiken en hoe combineer je dat met indirecte composieten en gingiva correcties

CV:
Sofie studeerde in 2006 af als algemeen tandarts aan de universiteit Gent en legde zich nadien toe op de reconstructieve tandheelkunde. Tot 2013 was ze er deeltijds praktijkassistente op de afdeling restauratieve tandheelkunde, waar ze patiënten behandelde met excessieve gebitsslijtage.
Van 2008 tot 2010 volgde ze een bijkomende cursus orthodontie bij de ‘European academy of integrated orthodontics’. Deze opleiding gaf haar een beter inzicht in de faciale analyse en occlusie.
Als spreker geeft Sofie lezingen aan collega’s over functioneel esthetisch herstel.
2018: Affiliate of the European Academy of Esthetic Dentistry
2020: co-founder NeDwork vzw Education and Events